Weimarstraat: Engelbewaarder

k2weimarstraat300weimarstraat 300-01

Dit enorme pand op de Weimarstraat (#300) in Den Haag, vlak bij de Valkenboskade, was ooit de Engelbewaardersschool. Tegenwoordig staat het leeg. Het meest opvallend  aan deze van oorsprong katholieke basisschool zijn de twee kunstwerken in de gevel.

Het eerste kunstwerk, een expressieve sculptuur boven de ingang, geeft zowel de naam als de essentie van het gebouw weer. Een engel torent ver boven een klein jochie uit, de ene hand beschermend op de schouder, de andere hand in het hand met het kind. Het jochie draagt een tas met boeken. Veel beter kan je de verhouding tussen kerk, onderwijs en leerling niet weergeven.

weimarstraat 300-5weimarstraat 300-11weimarstraat 300-12

Het tweede kunstwerk is later (begin jaren 80?) toegevoegd en van de hand van Ursula Pless. Het is een abstracte vlakvulling met zachtroze, -blauwe en -groene elementen. Ze lijken een beetje tussen de ramen gepropt en lijken qua kleur, schaal en compositie weinig tot niets met het achterliggende gebouw van doen te hebben. Wat mij betreft is deze ingreep een stuk minder geslaagd.

De gevel is helaas voorzien van een vieze anti-graffiti coating. Ik heb nooit begrepen waarom zo’n slecht dekkende verflaag beter is dan de incidentele verfstreken die het moet voorkomen. In dit geval verandert het bovendien op subtiele maar essentiële wijze de opbouw van de gevel.

weimarstraat 300-08weimarstraat 300-10

Op bovenstaande foto’s is goed te zien dat onder aan de gevel een aantal betonbanden lopen (drie smalle en een brede). Samen vormen deze de basis van de gevel. Ook verbinden ze de entreepartij visueel met de hoger gelegen klaslokalen. Doordat de coating pas hoger stopt grijpt de gevel niet langer ’tussen’ de ramen wat het geheel vlakker en saaier maakt. Ook steken de betonbanden nu wat verloren door dit vlak heen.

Niet dat de oorspronkelijke gevel nou zo heel spannend was – maar er was tenminste over nagedacht. De verspringingen op de hoek vind ik wel grappig. En er zit een mooi stuk siersmeedwerk boven, op de hoek van het gebouw. Op de archieffoto is er een enorme vlaggenmast in geschoven. Tegenwoordig lijkt deze een beetje ten onder te gaan in het baksteengeweld.

Gelukkig wordt de kolos om de hoek wat afgezwakt door de spontane stadstuin die er is ontstaan. Misschien moeten we het hele gebouw wel zo laten begroeien. Het gebouw kan het hebben.

Beeld linksonder via de Haagse Beeldbank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.