Piet Heinplein: Drie op een rij

k2pietheinplein3piet heinplein 3-01

Dit gebouw is te vinden op de Piet Heinplein (#3) in Den Haag, vlak bij de Koninklijke Stallen. Het is ergens rond 1920 ontworpen door Jos Duijnstee, een bekend architect uit die tijd. Sinds de jaren 20 is het bij een groot aantal huurders in gebruik geweest. Het is onder andere een kadowinkel, slijterij, kapper en medisch centrum geweest.

piet heinplein 3-10piet heinplein 3-13piet heinplein 3-09

De gevel als geheel is niet zo heel spannend, zelfs vrij saai, maar dat wordt prachtig gecompenseerd door de indeling van de begane grond. Boven de ‘normale’ pui is een rij spitse glas-in-lood ramen gemaakt die de gevel een opvallende en herkenbare uitstraling geven.

Het hele pand wordt op deze manier opgetild waardoor de begane grond extra ruim oogt. Tegelijkertijd zorgen deze ramen voor een subtiele overgang naar de hogere verdiepingen. De open begane grond loopt zo langzaam over in de meer gesloten verdiepingen. Door de entree iets terug te leggen ontstaat daarnaast een mooie verticale belijning.

piet heinplein 3-05piet heinplein 3-06

Het is een slimme oplossing voor een relatief smal pandje. Zoals op de oude foto’s hierboven te zien is stonden er links aan het plein ooit drie (vrijwel) identieke pandjes. Dit gebouw kwam in plaats van de middelste woning. Het huis met de erker links er naast bestaat nog steeds. Het verste rijtjeshuis werd het hoekpand en meteen twee keer zo hoog. Grond optimalisatie zouden we nu zeggen. Of inbreiding misschien.

Op de andere pleinwand, waar nu een lelijk appartementencomplex staat, hebben de afgelopen eeuw twee grote en indrukwekkende gebouwen gestaan: het kantoor van Fatum Ongevallenverzekering op de hoek en de meubelfabriek van Mutters er naast. Het gebouw net in de straat met de letters op de gevel (foto linksboven) is de oorspronkelijke meubelfabriek.

Beeld linksonder via de Haagse Beeldbank.

Beeld rechtsonder via de Haagse Beeldbank.

2 Reacties

 1. Alex Bertram
  27 februari 2016

  Wow! Vind ik super om een beetje geschiedenis te lezen over een gebouw dat is makkelijk te overzien in de dagelijkse drukte. Leuk om je toevallig in de beurt te hadden zien, ik hoop meer te lezen over het Zeeheldkwartier!

  Beantwoorden
  1. Jan-Tjeerd
   1 maart 2016

   Bedankt! Ik kom zeker terug op deze buurt. Het Prins Hendrikplein staat al op de planning en ook op de Piet Heinstraat en de Zoutmanstraat zijn krabbels te vinden.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *