Moritz Lotz

lotz 01

De Haagse architect Moritz Lotz is tegenwoordig vrijwel geheel vergeten. Zijn naam is nog terug te vinden in de gevel op de Stationsweg 6 en wie weet op andere panden in Den Haag. Zijn oeuvre is echter nauwelijks te achterhalen. Wat ik over hem te weten ben gekomen is grotendeels te danken aan één artikeltje en een beroemde leerling van de man.

Johannes Moritz Lodewijk Lotz (1855-1926) werd in Amsterdam geboren en overleed in Voorburg. Een enkele keer wordt zijn familienaam als Lots geschreven. Volgens de glossy ‘Prins der Geïllustreerde Bladen’ (1905) was hij een ‘self-made man, die sportsgewijze op den maatschappelijken ladder is opgeklommen’.

Een van zijn eerste wapenfeiten is de bijdrage (als timmerman?) die hij op 21 jarige leeftijd levert aan de opbouw van de Wereldtentoonstelling in Philadelphia (1876). Terug in Nederland kan hij als bouwkundig tekenaar terecht in Hoorn en Amsterdam waar hij uiteindelijk toeziet op de bouw van het Panoramagebouw (1880) dat in 1935 werd gesloopt.

Na dit werk is het tijd voor een volgende stap op de ladder en wordt hij (hoofd)opzichter bij de Gemeentewerken van Den Haag. Deze dienst onderhoudt en beheert de openbare ruimte en -gebouwen van de stad. Tegenwoordig heet zij het IbDH ofwel het Ingenieursbureau Den Haag.

Blijkbaar was het hier goed netwerken en ca. 1890 neemt hij ontslag om de kunstnijverheids-teekenschool Instituut Lotz op te richten. Dit instituut was feitelijk een vroege bouwkundeopleiding en gevestigd aan de Raamstraat 27a. Zijn beroemdste leerling is waarschijnlijk Co Brandes die later een van de belangrijkste architecten van de Nieuwe Haagse School zou worden. Verschillende werken van hem staan op de Haagse Monumentenlijst.

In 1903 tenslotte ontwerpt Lotz het pand aan de Stationsweg 6. Rond die tijd was er met de afdeling bouwkunde aan de Technische Hogeschool Delft (opgericht eind 1900) een geduchte concurrent ontstaan. Wellicht had hij toen wat meer tijd en behoefte om dit soort klussen op te pakken.

Beeld linksboven via de Prins der Geïllustreerde Bladen (15 april 1905).

stationsweg 072

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.