Het Wapen van Rijswijk

6 jaar geleden Jan-Tjeerd 0

k3stationsweg6stationsweg 06-01

Dit opvallende en uitbundig versierde pand staat goed zichtbaar op de hoek van het Huygenspark (Stationsweg 6) in Den Haag. Het werd in 1903 gebouwd naar ontwerp van Moritz Lotz. Het onderhoud laat helaas behoorlijk te wensen over. Gelukkig is de oorspronkelijke gevel nog goed herkenbaar.

Volgens alle gangbare esthetische maatstaven is de gevel een verschrikking. Ik vind het geweldig. Fantasievol en verrassend. Geen vierkante meter is hetzelfde. Ramen worden beëindigd met halve bogen of met boogfragmenten of botsen tegen een afdak. Erkertjes verspringen èn groeien aan elkaar. De gevel eindigt zelfs zowel recht als krom. En op het dak zowaar twee dakkapellen die identiek zijn…

stationsweg 06-03stationsweg 06-04stationsweg 06-05

Het is gesigneerd naast de vroegere entree (nu dichtgemetseld). In hetzelfde lettertype op dezelfde hoogte is een eerste steen te vinden d.d. 23 april 1903 door W.C. v/d Wilk. Boven de toegangsdeur prijkt een versierde gedenksteen met het opschrift ‘In ‘t Wapen van Rijswijk 1790-1903’. Een herinnering aan het voorgaande pand? Mogelijk zat op de begane grond een werkplaats. De ruimte heeft officieel een ‘industriefunctie’ maar wordt nu als kantoor gebruikt.

stationsweg 06-06stationsweg 06-07

Voor de deur stopte vroeger de paardentram naar Rijswijk en Delft. Op de rechter foto is de halteplaats te zien. De linker foto is net voor de bouw genomen. Het buurpand, nu het ‘Wapen van Dordrecht’ was toen een winkel in ‘Verfwaren & Chemicaliën’. Naast die winkel is een stalhouderij te herkennen. Op de Haagse Beeldbank is overigens opvallend veel beeldmateriaal van deze hoek te vinden (tot 1860 aan toe).

Beeld linksonder via de Haagse Beeldbank.

Beeld rechtsonder via de Haagse Beeldbank.