Swaggers en Japonnen

6 jaar geleden Jan-Tjeerd 5

k2gedempte burgwal45gedempte burgwal 45-03

Dit pand staat aan de Gedempte Burgwal (#45) in Den Haag. Het werd in 1918 gebouwd als warenhuis in de keten van ‘N.V. Handelsonderneming v/h Roos & v/d Kolk’. Tegenwoordig is het een bedrijfsverzamelgebouw. Veel van de oorspronkelijke versieringen zijn tijdens een verbouwing in de jaren vijftig verdwenen. Ironisch genoeg weten we dit dankzij onderstaande archieffoto (detail) die met de betreffende bouwaanvraag werd meegestuurd…

V/h Roos & v/d Kolk had vestigingen in Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Dat is nog steeds te zien in de tegeltableaus ter hoogte van de bovenste verdiepingsvloer. Oorspronkelijk stond het zeer diverse assortiment ter hoogte van de andere vloeren aangegeven:

2e verdieping: Slaapkamer – Huiskamer – Salon – Meubelen – Kachels – Kinderwagens – Stoffeerdery.

1e verdieping: Dames – Heeren – Kinder – Kleeding – (Buffe)tten(?) – Manufacturen – Linoleums.

In de Haagse Courant werd met name de damesconfectie aangeprezen. Qualiteit tegen uniek lage prijzen!

gedempte burgwal 45-06gedempte burgwal 45-07


Dat het een landelijk opererend bedrijf was verklaart ook waarom er een Rotterdamse architect bij betrokken was – gebruikelijk was het een lokale architect te gebruiken. De ingang zit niet op de hoek van de straat maar vrij onopvallend op de Gedempte Burgwal. Om de hoek in de Raamstraat zit nog een klein aanbouwtje – de expeditieruimte zo te zien.

Boven op het dak was in gietijzeren kaders de bedrijfsnaam zichtbaar. Zo werd de gevel mooi beëindigd. Tussen de kaders op de hoek was op een laag muurtje een klein koepeldak aangebracht. Een soort miniatuurversie van de (verdwenen) Melkinrichting ‘De Landbouw’ er schuin tegenover en de (verdwenen) ‘Haagse Courant’ om de hoek. Op het dak is nog steeds het versierde baksteenmuurtje te zien.

Beeld rechtsonder via de Haagse Beeldbank.