Swaggers en Japonnen
6 jaar geleden Jan-Tjeerd 5
Dit pand staat aan de Gedempte Burgwal (#45) in Den Haag. Het werd in 1918 gebouwd als warenhuis in de keten van ‘N.V. Handelsonderneming v/h Roos & v/d Kolk’. Tegenwoordig is het een bedrijfsverzamelgebouw. Veel van de oorspronkelijke versieringen zijn tijdens een verbouwing in de jaren vijftig verdwenen. Ironisch genoeg weten we dit dankzij onderstaande archieffoto (detail) die met de betreffende bouwaanvraag werd meegestuurd…
V/h Roos & v/d Kolk had vestigingen in Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Dat is nog steeds te zien in de tegeltableaus ter hoogte van de bovenste verdiepingsvloer. Oorspronkelijk stond het zeer diverse assortiment ter hoogte van de andere vloeren aangegeven:
2e verdieping: Slaapkamer – Huiskamer – Salon – Meubelen – Kachels – Kinderwagens – Stoffeerdery.
1e verdieping: Dames – Heeren – Kinder – Kleeding – (Buffe)tten(?) – Manufacturen – Linoleums.
In de Haagse Courant werd met name de damesconfectie aangeprezen. Qualiteit tegen uniek lage prijzen!
Dat het een landelijk opererend bedrijf was verklaart ook waarom er een Rotterdamse architect bij betrokken was – gebruikelijk was het een lokale architect te gebruiken. De ingang zit niet op de hoek van de straat maar vrij onopvallend op de Gedempte Burgwal. Om de hoek in de Raamstraat zit nog een klein aanbouwtje – de expeditieruimte zo te zien.
Boven op het dak was in gietijzeren kaders de bedrijfsnaam zichtbaar. Zo werd de gevel mooi beëindigd. Tussen de kaders op de hoek was op een laag muurtje een klein koepeldak aangebracht. Een soort miniatuurversie van de (verdwenen) Melkinrichting ‘De Landbouw’ er schuin tegenover en de (verdwenen) ‘Haagse Courant’ om de hoek. Op het dak is nog steeds het versierde baksteenmuurtje te zien.
Beeld rechtsonder via de Haagse Beeldbank.
5 reacties op “Swaggers en Japonnen”
d.c. klaphaak was ook betrokken bij de afbouw van tuschinski in amsterdam. ben zelf op zoek naar een vermoedelijk haagse architect met de naam m. schneider. does that ring a bell ? Dit in verband met architecten van bioscopen
ik ben meneer schneider nog niet op een gevel tegengekomen. wat op zich niet betekent dat hij hier niet actief was, want niet elke architect signeerde zijn gebouw. maar ook verder komt de naam me niet bekend voor, sorry.
D.C. Klaphaak kwam uit Rotterdam. Ook zijn twee zoons A.A.M Klaphaak en L.W.J. Klaphaak waren architect. Ik weet tot nu toe 2 fraaie panden in Rotterdam van de hand van familie Klaphaak te staan.
Heemraadssingel 122-124 (1918)
Nieuwe Binnenweg 91 (jaren ‘20)
Voor zover ik weet zijn er geen steenkrabbels te vinden op deze panden.
Bedankt voor de info! Ik heb ooit in een pand met uitzicht op de Heemraadssingel 122-124 gewerkt…
https://020apps.nl/1850-1940/Nieuwezijds_Voorburgwal/312
Ook in Amsterdam staat een warenhuis van de hand van D.C. Klaphaak.