Korte Poten: Voor uw haarden

k5kortepoten27korte poten 27-04

De gevel van het pand aan de Korte Poten (#27) in Den Haag is in 1929 door Theodoor Jansen ingrijpend gewijzigd. Helaas is van zijn ingreep niet veel meer over dan de twee nepkolommen aan weerszijden van de pui. Met zijn naam er in gegraveerd, dat dan weer wel.

Hoe de gevel van Jansen er uit heeft gezien heb ik niet kunnen achterhalen. Op fotofragmenten is te zien dat het raam al ter hoogte van het huisnummer stopt (ongeveer zoals de pui van Carl Denig). Daar boven stond groot de bedrijfsnaam.

Onderstaande foto (links) is van de betreffende bouwaanvraag afkomstig. Hierop is het oorspronkelijke pand uit 1902 te zien. 25 jaar later was dit al weer hopeloos verouderd. De verdiepingen zijn mooi versierd en nooit ingrijpend gewijzigd. Op het hoogste punt van de gevel zijn de jaren 1768 en 1904 terug te vinden. Een verwijzing naar de levensduur van het voorgaande pand.

korte poten 27-05korte poten 27-08korte poten 27-09

Het pand is zeker vanaf 1902 in gebruik geweest bij de firma ‘L. Franses & Zn.’ een vooraanstaand siersmid die om de hoek, op de Koediefstraat 2, zijn werkplaats had. Dit pand was en is nog steeds met de toonzaal aan de Korte Poten verbonden. De firma werd al in 1768 opgericht en kreeg in 1928 het predicaat koninklijk. In dit geval dubbel terecht aangezien zij (onder andere) gietijzeren kachels aan het Koninklijk Huis leverden.

korte poten 27-12korte poten 27-03

Wanneer de voorlaatste pui (boven links) geplaatst is weet ik niet precies maar hangt vermoedelijk samen met het faillissement van de firma Franses in 1983. De huidige pui (boven rechts) is in ieder geval vrij recent geplaatst.

Het is grappig om te zien hoe de hoogte van de winkelpui door de jaren heen wisselt. In 1902 nog bijna tot de erker aan toe. In 1929 fors verlaagd maar met een plekje voor de bedrijfsnaam. Uiteindelijk door het plaatsen van een rolluik visueel nog verder verlaagd. En nu weer opgerekt tot voorbij het kader van Jansen.

Beeld linksboven via de Haagse Beeldbank.

Beeld linksonder via Textilia.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.