Kettingstraat: Klassieke film

k3kettingstraat12kettingstraat 12-17

Dit pand staat aan de Kettingstraat (#12) in Den Haag. Het is in 1912 gebouwd als een van de eerste bioscopen van Den Haag. Eigenaar en initiatiefnemer was Willy Mullens. Deze speelde als een van de twee ‘Alberts Frères‘ een belangrijke rol in de begindagen van de film. Al vanaf 1890 vertoonden zij op kermissen en in zaaltjes al filmpjes in hun reisbioscoop. Grote broer Albert werd in 1911 directeur van het ‘Grand Théâtre’ in Amsterdam, ook een vroege bioscoop.

kettingstraat 12-12kettingstraat 12-11

Het gebouw is aan de buitenkant nog vrijwel intact. De prachtige tekening linksonder komt uit de oorspronkelijke bouwaanvraag. Aan de binnenkant is wel van alles verbouwd. Eerst in 1925 toen de Residentie Bioscoop werd omgebouwd tot Cabaret Florida, een nachtclub. En vervolgens in 1933, 1964 en 1979 toen er opnieuw films werden vertoond. Sinds 1990 zitten er weer nachtclubs en cafés in.

In 1940 nam (toen nog) prinses Juliana plaats in de bioscoopzaal om een voorlichtingsfilmpje te bekijken. Het lijkt een beetje een pr-stunt, maar wie weet was het welgemeende filantropie. De oorlog zou pas een paar maanden later uitbreken.

kettingstraat 12-19kettingstraat 12-07kettingstraat 12-15

Het is grappig hoe onopvallend dit pand eigenlijk is. Ondanks de grote gebaren en uitgesproken versieringen is de gevel rustig en uitgebalanceerd. En een beetje on-Haags, alhoewel er best wel vergelijkbare panden in de stad zijn. Het zal het Franse luifeltje wel zijn. Ik heb lang gedacht dat die er tijdens een of andere verbouwing aan was gehangen.

Wat ook vreemd is dat er behalve de naam van de architect nergens inscripties zijn. Zowel in de top van de gevel als boven de ramen als op de kolommen (net onder de lijst) lijkt er plek voor vrijgehouden. En waarom is het theatermasker (helemaal in de top) eigenlijk ’tragedie’ en niet ‘komedie’ ? Een beetje vreemd voor een voormalig kermisexploitant.

Beeld linksmidden via de Haagse Beeldbank.

Beeld rechtsmidden via de Haagse Beeeldbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *