Oude Langendijk: Manufacturen

k2oudelangendijk8oude langendijk 8-1

Het pand aan de Oude Langendijk 8 in Delft (vlak naast de Markt) komt in eerste instantie behoorlijk krakkemikkig over. Een gedateerde pui waar ook nog eens de letters afvallen en daarachter een generieke beautysalon, dat belooft niet veel goeds. Maar toch…

De pui komt zo gedateerd over juist omdat het ooit vreselijk hip was. Hoe hip realiseerde ik mij pas toen ik het jaartal zag: 1932. Op de oude foto linksonder (uit ca. 1960) zie je dat goed: de gevel was toen al 30-40 jaar oud. De buren lijken in vergelijking al bejaard.

oude langendijk 8-4boude langendijk 8-5boude langendijk 8-6b

Het pand zelf is overigens nog ouder (1899). Duidelijk is te zien dat de verdieping een andere vormgeving heeft. Maar ook daar gebeuren vreemde dingen. Want is dat nou een betonnen steunbalk boven de ramen? En wat een gek torentje eigenlijk. Een trappenhuis? Zou er een plat dak op zitten? (Ja, volgens Google Maps).

Bij nader inzien blijkt de begane grond eigenlijk helemaal niet zo slecht. Stel je een uitnodigende etalage voor. De twee ruiten schuiven licht naar binnen zodat je subtiel het pand in getrokken wordt. Loop je de fuik in dan kom je plots in een breed achthoekig halletje (met de ingang naar het bovenhuis). Kijk om je heen en je staat al bijna in de winkel – vrijwel alles is glas. De deur openen is haast makkelijker dan terug de straat op. Kopen maar!

oude langendijk 8-8oude langendijk 8-7

En wat dacht je van het stuk boven de etalages? Zelf vind ik de zwarte tegeltjes een stuk leuker dan het hardsteen naast de winkelruiten (het vlameffect komt nu een beetje 80’s over. 50 jaar in de toekomst voor meneer Mol). Het grote glasvlak lijkt puur decoratief maar geeft het gebouw wel smoel. Misschien werd het ooit verlicht? En boven het glas stond de naam van het bedrijf: Teunissen. Al met al dus een behoorlijk complex geheel.

Teunissen was een winkel in manufacturen. Een manufactuur is een handmatig product, iets wat vroeger vanuit huis gemaakt werd (vgl. manufacture in het engels en manus in het latijn). Dat kan van alles zijn, maar over het algemeen ging het over weven. We hebben het dus over een hippe textiel-shop. Geopend tot 7 uur ’s avonds (8 uur in het weekend).

Beeld linksonder via Collecties Erfgoed Delft e.o.

Beeld rechtsonder via Nostalgiekrant.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.