Papestraat: Antieke zaken

k2papestraat28papestraat 28-1

Het pand aan de Papestraat 28 in Den Haag werd ontworpen door J.W. Bosboom. We zullen hem vaker tegenkomen – hij signeerde veel van zijn projecten. Bosboom was een paar jaar eerder met ruzie bij zijn laatste werkgever (architect H. Wesstra) vertrokken. Het was tijd om voor zich zelf te beginnen. Met deze handtekening bevestigt hij zijn zelfstandige kwaliteiten.

Het pand werd gebouwd voor de horlogemaker/opticien Loos. Later zat antiquair Hooijmans in het pand en tenslotte juwelier/antiquair Potma. Waarmee het cirkeltje weer behoorlijk rond is. Want bij Potma kan je ook voor een 2e hands merkhorloge terecht.

papestraat 28-3papestraat 28-5papestraat 28-6

Bosboom is vooral bekend geworden vanwege zijn toonzaal voor smederij Beekman aan de Denneweg 56. Een stoer gebouw met veel glas en smeedijzer, terecht een kleine mijlpaal in de kunstgeschiedenis. Het pand werd exact hetzelfde jaar opgeleverd als dit pand (1898). Bosboom moet de twee panden dus tegelijk op de tekentafel hebben gehad.

In vergelijking met de Denneweg is dit pand behoorlijk braaf. Rijk versierd natuurlijk, en met een vreemde mix aan stijlen, maar bovenal naar verwachting ‘kunstig’ (zoals je van een architect verwacht). Een pui die aan een kledingkast herinnert en verdiepingen die ergens tussen vakwerkhuis en grachtenpand in zitten. Met een vrolijk rijzend zonnetje in de gevel en brave glas-in-lood bloempjes boven het raam.

papestraat 28-11papestraat 28-8papestraat 28-7

In zijn bizarre combinaties en over-the-top detaillering is het pand leuk maar niet helemaal mijn ding. Het staat wel terecht op de monumentenlijst en wordt daar gerekend tot de zogenaamde “meubelmakers neo-renaissance”. Een term die mij voor de begane grond wel toepasselijk lijkt.

Direct links van het pand liep vanaf de jaren ’70 de Queens Passage, een doorgang naar de Annastraat. Rond 2000 werd deze gesloten en het pand bij de rechter buurman gevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *