Korte Vijverberg: Paard en wagen

k2kortevijverberg4korte vijverberg 4-01

Vlak naast het Mauritshuis, met uitzicht over de Hofvijver, staat dit gigantische herenhuis. Het werd in 1905 gebouwd door Ed Cuypers voor meester Walter Jochems (1877-1947). Het adres is Korte Vijverberg 4 in Den Haag.

Mr. Jochems was notaris, net als zijn vader. Senior stond verder bekend als bankier en grootgrondbezitter. Zoonlief vooral als liefhebber van snelle paarden en die nieuwe uitvinding, de automobiel. De eerste auto-importeur van Nederland, Auto-Palace, werd in 1907 door hem opgericht. De ‘woest rijdend automobilist‘ werd een paar jaar eerder nog voor een dodelijk auto ongeluk verantwoordelijk gehouden. Alhoewel dat natuurlijk verhalen waren die ‘geheel uit fantasie zijn voortgekomen’.

korte vijverberg 4-04korte vijverberg 4-05

Mr. Jochems woonde eerder op het landgoed Duindigt bij Wassenaar. Nadat de naastgelegen draf- en renbaan Clingendael moest sluiten (vanwege de aanleg van de Hofpleinlijn, toen nog doorgetrokken tot Scheveningen) werd op zijn landgoed een nieuwe renbaan geopend. Heel toevallig was toen net zijn nieuwe optrekje aan de Hofvijver gereed gekomen.

Walter Jochems was zelf fanatiek jockey en is zelfs te zien in de film ‘Madame Pinkette & Co‘ uit 1917 die (u raadt het al) grotendeels op en rond de renbaan speelt. De renbaan op Duindigt bestaat overigens nog steeds.

korte vijverberg 4-07korte vijverberg 4-08korte vijverberg 4-09korte vijverberg 4-15

De architect van het nieuwe huis, Eduard Cuypers, was het neefje van de beroemde Pierre Cuypers die oa het rijksmuseum mocht bouwen. Ed Kuypers werd opgeleid in het atelier van zijn oom en begon daarna een bureau in Amsterdam. Hij zou daar op zijn beurt de belangrijkste architecten van de Amsterdamse School gaan opleiden.

Het pand in Den Haag past mooi in het rijtje monumentale woningen en oogt vooral deftig en netjes. Het is een optrekje waar je je als ‘een der rijkste renteniers van Den Haag’ niet voor hoefde te schamen. Opvallend zijn de vele verwijzingen naar de natuur in de gevel, misschien een verwijzing naar die andere hobby van meneer Jochems, de jacht.

korte vijverberg 4-10korte vijverberg 4-12korte vijverberg 4-11korte vijverberg 4-13korte vijverberg 4-14korte vijverberg 4-17

Het pand is gigantisch, 1362 m2 volgens de makelaar die het momenteel te huur heeft staan. In zijn brochure (pdf) zien we een prachtig trappenhuis. Ook een mooie en voor die tijd moderne haard is bewaard gebleven. Verder lijkt ook een deel van de plafonds en de lambrisering nog authentiek.

Ook vlak na de oplevering zijn er foto’s gemaakt, vermoedelijk in opdracht van de architect. Zo kunnen we goed zien hoe het huis er 100 jaar geleden uit zag. Tenminste, hoe het trappenhuis er zonder verdere inrichting uit zag. Het is duidelijk dat deze als indrukwekkend middelpunt van het huis werd gedacht. Let bijvoorbeeld op de vele glas-in-lood ramen en het houtsnijwerk in de balustrades.

Het laatste plaatje hierboven komt uit ca. 1910 en laat zien dat mr. Jochems niet vies was van een beetje feestverlichting. En graag met de tijd mee ging, al kost het een paar centen. Maar dat zal niemand verbazen.

Beeld 10,11,12,13,14,17 via de Haagse Beeldbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *