Amsterdamse types

Wie meer met de hoofdstad dan met de hofstad heeft kan op deze pagina een aantal Amsterdamse steenkrabbels vinden. De Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam (WHGA) heeft er als ‘bijvangst’ circa 50 verzameld en gepubliceerd. Bovenstaande krabbel is bijvoorbeeld te vinden op het Spui op nummer 23.

De WHGA houdt zich bezig met het opsporen en restaureren van historische gevelreclames. Voordat lichtbakken en bushokjes onze aandacht trokken werd er een aardig centje bijverdiend met het verhuren van kale muurvlakken. Op zo’n muur werden handmatig teksten en wervende afbeeldingen geplaatst. Een beetje als een opgeblazen krantenblad.

In principe bleven de afbeeldingen staan totdat de huur afliep en iemand anders geld voor die locatie bood. Of, als het je eigen gevel betrof, zolang het maar klanten opleverde. Het is een klein wonder dat ze tegenwoordig nog her en der te vinden zijn. Op sommige plekken zijn zelfs meerdere ‘lagen’ over elkaar te zien.

De WHGA probeert er binnen Amsterdam zo veel mogelijk te bewaren. Binnen Den Haag is de Stichting Historisch Erfgoed Den Haag (SHIE) met dit onderwerp bezig. Beide organisaties kunnen uiteraard tips en ondersteuning gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *