Aanvullingen op de kaart

Zoals jullie misschien hebben gemerkt heb ik onlangs het uiterlijk van de website aangepast. De krabbels staan nu meer centraal, zoals het hoort. Ik hoop dat jullie het wat vinden.

Verder heb ik een aantal nieuwe krabbels aan de website en kaart toegevoegd. Uiteraard is Bosboom weer van de partij, ditmaal met een bescheiden en unieke krabbel. Lodewijk Simons is er ook weer. Hem zijn we eerder tegengekomen als architect van de Residentie-Bioscoop. Ehnle kwamen we eerder op de Gedempte Burgwal tegen met een vriendelijk en open woon-winkelhuis. Dit keer vinden we hem op een statig en gesloten herenhuis. Meneer Van der Heijde zien we ondertussen voor de vijfde keer.

Johannes Mutters is een nieuwe naam en terug te vinden op een plaquette in de hal van Restaurant des Deux-Villes (nu Path√© Buitenhof). Mutters was de leermeester van Jan Wils en een van de grondleggers van de Haags Art Nouveau. De complete tekst van de plaquette luidt:

“Ter herdenking aan de stichting van dit gebouw door A.J. Burgers Sr. gebouwd naar de plannen en onder directie van Joh. Mutters Jr. Architect”.

Dit soort gedenkplaten zie je met name terug bij 19e eeuwse bouwsels. Ik vermoed dat het een voorloper is van de ‘echte’ krabbels in de gevel. Een proto-krabbels dus.

Ook heb ik twee moderne architecten gevonden. E. Pino op de Jan Evertstraat en LIAG architecten op de Kneuterdijk.

Op de Kneuterdijk is zowel de naam van de oorspronkelijke architect, Hermann Friedrich Mertens, als de renovatie architect te vinden. Het pand werd gebouwd voor de Rotterdamsche Bankvereeniging maar staat beter bekend als het gebouw van ABN-AMRO (een directe opvolger trouwens – RO in AMRO staat voor Rotterdam).

LIAG haalde hetzelfde foefje eerder uit op de Hofweg 1, honderd meter verderop. Daar staat hun naam onder die van de oorspronkelijke architect gebeiteld.

k2buitenhof20k1denneweg126k1denneweg122

k1brouwersgracht1k1prinsestraat86k1plaats20

k1noordeinde119k1noordeinde55k1noordeinde10

k1molenstraat11k1lange-vijverberg13k1kneuterdijk8-2

k1kneuterdijk8-1k1janeveertstraat42k1herengracht21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *