Introductie

Steenkrabbels is een blog over gesigneerde gebouwen. Gevels waar de naam van de architect op terug te vinden is. Groot gebeiteld en voor iedereen zichtbaar. Op deze website zal ik ze voor jullie verzamelen.

Het is lange tijd gebruikelijk geweest dat architecten hun naam in een door hen ontworpen gevel achter lieten. In Den Haag barst het bijvoorbeeld van deze persoonlijke monumentjes. Niet dat iemand het opvalt trouwens. De traditie is ten einde gekomen en tegenwoordig is het not-done om jezelf zo op de voorgrond te zetten.

Wat was het idee hierachter? Was het iets van alle architecten? Kon je zomaar elk gebouw signeren? Is het een internationaal fenomeen? Of Hollands? Of Haags? Kortom: wat zeggen deze schrijfsels over de tijd en plek waarin ze zijn gemaakt?

Voor zover ik weet heeft nog nooit iemand zich hier mee bezig gehouden. Logisch ook want meer dan een curiositeit is het feitelijk niet. Toch wordt ik door dit soort dingen gegrepen.

Is het niet geweldig dat vergeten architecten onopvallende gebouwen zo doelbewust bekladden? Dat niemand het meer opvalt? Dat moet toch ooit anders bedacht zijn?

Dit blog is bedoeld om jullie met andere ogen naar de stad te laten kijken. De stad beweegt en verandert. Op de gekste plekken duiken stukjes uit het verleden op. Vrijwel elk element is ooit met reden geplaatst. En toch lijkt elke logica te ontbreken.

Steenkrabbels zijn tastbare herinneringen naar een exact punt in de tijd, gekoppeld aan een heel specifiek element. Het lijkt mij fantastisch de stad op basis van deze ankers opnieuw te ondekken. Om verborgen verhalen zichtbaar te maken. Ik hoop dat jullie deze ontdekkingstocht met mij willen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *